
اگر تا به حال مو های خود را رنگ کرده باشید حتما با اکسیدان و کاربردی که دارد آشنا هستید. در فرآیند رنگ کردن مو ها معمولا از سه عامل مختلف کمک گرفته می شود؛ یکی رنگی که قرار است روی مو ها اعمال شود؛ یک عامل بی رنگ کننده مثل پودر های دکلره و دیگری یکی از انواع اکسیدان. اکسیدان به عنوان یک فعال کننده کاتالیزور عمل و از این طریق به مو ها نفوذ می کند. در واقع اکسید کردن مو ها مرحله اول برای رنگ پذیر کردن آن ها است.
اکسیدان چیست؟
اکسیدان یا اکتیواتور یک کرم امولسیون است که مقدار زیادی پراکسید هیدروژن در خود دارد. غلظت و میزان متفاوت پراکسید هیدروژن در کرم؛ انواع مختلف اکسیدان را به وجود می آورد. در واقع می توان گفت اکسیدان ها بر اساس میزان و درصد هیدروژن پراکسید خود طبقه بندی می شوند. این میزان به طور کلی مشخص می کند که مو ها تا چه حد روشن خواهند شد. البته توجه داشته باشید که این تنها ترکیب موجود در اکسیدان نیست. اکسیدان علاوه بر هیدروژن پراکسید، حاوی ترکیبات اضافی ای برای حفظ سلامت مو نیز هست. مثلا اکثر انواع اکسیدان دارای میزان معینی از نرم کننده ها هستند تا سلامت و درخشندگی مو را تضمین نمایند.
در آرایشگاه ها از اکسیدان هایی با درصد پراکسید هیدروژن متغییر استفاده می شود؛ اما این میزان معمولا از 12 درصد بالا تر و از 1.5 درصد پایین تر نمی آید.
اگر قرار است خودتان از بین انواع اکسیدان انتخاب و خریداری کنید؛ حتما ابتدا با توجه به رنگی که علاقه دارید روی مو های شما پیاده شود، با یک متخصص ماهر مشورت کنید. توجه داشته باشید که میزان پراکسید هیدروژن روی برچسب برخی از برند ها ممکن است به درصد نوشته نشده باشد. این برند ها معمولا مقدار اکسیژن آزاد شده در طی واکنش شیمیایی را روی برچسب خود درج می کنند.
نقش اکسیدان در فرآیند رنگ کردن مو
اکسیدان نقش بسیار مهمی در فرآیند رنگ کردن مو ها ایفا می کند. وظیفه این ماده این است که باز کردن کوتیکول مو، اجازه نفوذ مولکول های رنگ را به ساقه مو بدهند و در اصل همین واکنش شیمیایی است که رنگ مو ها را تغییر می دهد. اکسیدان را معمولا با رنگ مو یا انواع دکلره مخلوط می کنند تا روشنی مد نظر را ایجاد کند.
انواع اکسیدان
پیش تر اشاره کردیم که اکسیدان ها به دو صورت طبقه بندی می شوند. ممکن است درصد پراکسید هیدروژن روی آن ها نوشته شود یا بر اساس میزان اکسیژن آزاد شده طبقه بندی شوند. برای تطبیق دادن این دو مدل دسته بندی از انواع اکسیدان می توانید از این راهنما کمک بگیرید:
- ولوم 5: 1.5 درصد
- ولوم 10: 3 درصد
- ولوم 15: 4.5 درصد
- ولوم 20: 6 درصد
- ولوم 25: 7.5 درصد
- ولوم 30: 9 درصد
- ولوم 40: 12 درصد
هر کدام از این درصد ها نتیجه متفاوتی به دست می دهند. البته این نتیجه به رنگ پایه مو های شما و میزان مقاومت آن نیز بستگی دارد.
نحوه انتخاب از میان انواع اکسیدان
یک آرایشگر چگونه اکسیدان مناسب را انتخاب می کند تا بتواند به خوبی رنگ مورد نظر را روی مو های شما پیاده کند؟ مرحله اول بررسی رنگ پایه موی مشتری است. او در این مرحله مو های شما را، چه پیش از آن رنگ شده باشد چه نه، بررسی می کند و با توجه به وضعیت مو ها و رنگ انتخابی شما یکی از انواع اکسیدان را بر می گزیند. معمولا بهتر است از اکسیدان و رنگ مویی استفاده شود که توسط یک تولید کننده تولید شده اند و برندی مشترک دارند. این به این دلیل است که آرایشگر بتواند دستورالعمل های ترکیب آن دو را به طور دقیق اجرا و پیاده سازی کند؛ زیرا برخی از برند ها ممکن است ترکیب پیشنهاد شده را بر اساس اکسیدان ها یا رنگ های تولیدی خود نوشته باشند. علاوه بر این معمولا درصد های مشخصی از اکسیدان برای اهداف مختلف به کار می روند. مثلا:
- اکسیدان 1.5 درصد معمولا برای تیره کردن مو هایی که قبلا سفید شده اند یا مو های خیلی روشن؛ به کار می رود.
- اکسیدان 3 درصد نیز برای پیاده سازی رنگ های تیره و در زمان کار با پودر های دکلره کاربرد دارد.
- اکسیدان 6 درصد برای شفاف سازی سطح یک و رنگ کردن مو های خاکستری استفاده می شود. این اکسیدان هم با پودر و هم با کرم دکلره جواب می دهد.
- اکسیدان 9 درصد معمولا برای رنگ های روشن تر انتخاب می شود و مو ها را 2 الی 3 تن روشن تر می کند. برای همین برای پیاده کردن رنگ های مصنوعی روی مو ها جواب می دهد.
- اکسیدان 12 درصد برای بلوند کردن مو ها توصیه می شود. این اکسیدان مو ها را بین 4 الی 6 تن روشن تر می کند. بهتر است آن را با روغن های روشن کننده ترکیب کنید و به سراغ ترکیب آن با پودر دکلره نروید.
اکسیدان مورد نیاز برای تکنیک های مختلف
همان طور که اشاره کردیم، هر کدام از انواع اکسیدان برای هدف و تکنیک خاصی استفاده می شود. مثلا برای تکنیک رنگ با فویل که مواد تماس مستقیمی با پوست سر ندارد، معمولا از اکسیدان 9 درصد استفاده می شود؛ اما این به سلیقه شما و صلاح دید آرایشگر نیز بستگی دارد. برای تکنیک بلیچینگ نیز اکثرا همین درصد را به کار می برند؛ اما در هر دو تکنیک اگر رنگ مورد نظر بلوند و روشن باشد احتمالا نیاز به استفاده از اکسیدان 12 درصد است.
جمع بندی
اکسیدان یکی از عوامل مهم در فرآیند رنگ کردن مو است. این ماده به دلیل داشتن پراکسید هیدروژن می تواند کوتیکول مو را باز کند و به رنگ مورد نظر اجازه نفوذ به مولکول های مو را بدهد. اکسیدان بر اساس میزان و درصد پراکسید هیدروژن به انواع مختلفی تقسیم می شو که هر کدام کاربرد خاصی دارند و برای هدف خاصی به کار می روند. انواع اکسیدان پس از ترکیب با رنگ مو یا پودر و کرم دکلره روی مو ها قرار می گیرند تا رنگ نهایی به دست بیاید. شما می توانید برای تهیه انواع اکسیدان به سایت فروشگاه آرانیکا مراجعه نمایید.
ارسال نظر