با استفاده از دستگاه بخور و افزایش رطوبت هوا می توان از برخی مشکلات که در اثر خشکی هوا ایجاد می شوند جلوگیری کرد. استفاده از این دستگاه می تواند باعث کاهش خشکی پوست، جلوگیری از اگزما و رفع گرفتگی های ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا شود و به افراد مبتلا به آلرژی یا آسم کمک کند. رطوبت در تابستان به دلیل گرمای هوا و در زمستان به دلیل وسایل گرمایشی کاهش می یابد؛ بنابراین استفاده از دستگاه بخور در تمام طول سال برای مراقبت از پوست و سلامت مجاری تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به بررسی خواص دستگاه بخور و انواع مختلف آن می پردازیم.

 

خواص دستگاه بخور

خواص دستگاه بخور

استفاده از دستگاه بخور به افرادی که دچار مشکلات ناشی از خشکی هوا هستند، کمک زیادی می کند. همچنین باعث می شود که برخی بیماری ها با مرطوب بودن هوا تسکین پیدا کنند. در ادامه به این موارد می پردازیم:

  • آبرسانی به پوست و مو

یکی از خواص دستگاه بخور کمک به سلامت پوست و مو است. رطوبت پوست و مو در بهبود ظاهر آن تاثیر بسیاری دارد؛ برای مثال چین و چروک پوست افراد سالخورده در صورت خشک بودن، بیشتر می شود. با استفاده از دستگاه بخور می توان رطوبت محیط و در پی آن سلامت پوست و مو را افزایش داد.

  • جلوگیری از اگزما

از خواص دستگاه بخور می توانیم به پیشگیری از دچار شدن به اگزما اشاره کنیم. افزایش رطوبت محیط احتمال بروز مشکلات پوستی مانند اگزما را کاهش می دهد.

  • تسکین علائم بیماران تنفسی و کمک به بهبود مجاری تنفسی

خشکی هوا می تواند برای افرادی که به بیماری های تنفسی دچار اند، مضر باشد؛ بنابراین با افزایش رطوبت محیط می توان به این افراد کمک کرد. یکی دیگر از خواص دستگاه بخور این است که این افراد با افزایش رطوبت، هوای مرطوب استنشاق می کنند و مجاری تنفسی شان مرطوب می شود؛ در نتیجه راحت تر تنفس می کنند. همچنین دستگاه بخور به افرادی که دچار سرماخوردگی یا آنفولانزا شده اند کمک می کند تا مشکل گرفتگی بینی شان رفع شود. علاوه بر این، در بهبود سرفه های خشک، خشکی گلو و سوزش و خون ریزی بینی نیز موثر است.

  • کنترل سطح رطوبت

همان طور که گفته شد، استفاده از دستگاه بخور فواید گوناگونی دارد؛ اما رطوبت بیش از حد نیز می تواند مشکلاتی را از جمله ایجاد یا بدتر شدن مشکلات تنفسی، در پی داشته باشد. رطوبت زیاد محیط باعث افزایش رشد قارچ ها و باکتری های مضر نیز می شود و عوامل حساسیت زا را بیشتر می کند. به طور کلی میزان رطوبت محیط باید بین 30 تا 50 درصد باشد؛ بنابراین علاوه بر دستگاه بخور باید یک دستگاه رطوبت سنج نیز تهیه و با استفاده از آن رطوبت را کنترل کرد تا مشکلی ایجاد نشود. البته لازم یه ذکر است که برخی از دستگاه های بخور مجهز به رطوبت سنج هستند.

خطرات احتمالی و نکات استفاده از دستگاه بخور

خواص دستگاه بخور

یکی از شایع ترین خطرات دستگاه های بخور، سوختگی است؛ از این رو باید مراقب باشید و بیش از اندازه به آن نزدیک نشوید. همچنین نباید دستگاه بخور گرم را در اتاق کودک قرار دهید و باید مراقب باشید که کودک به دستگاه بخور نزدیک نشود.

نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که دستگاه های بخور باید مرتب تمیز شوند. به این دلیل که اگر در آبی که از آن تبخیر می شود آلودگی و باکتری باشد، همراه بخار وارد محیط می شوند و عاملی بیماری زا تلقی می شوند.

همچنین پیشنهاد می کنیم که در دستگاه بخور از آب مقطر استفاده کنید؛ زیرا در آب لوله کشی مقادیر زیاد مواد معدنی و سایر ذرات یافت می شود که از راه دستگاه بخور وارد هوا می شوند و می توانند برای افراد مبتلا به آسم یا آلرژی آزار دهنده باشند.

انواع دستگاه بخور

انواع دستگاه بخور

  • دستگاه بخور مرکزی
  • اواپراتور
  • دستگاه بخور پروانه ای
  • دستگاه بخارساز
  •  دستگاه بخور اولتراسونیک

 

  • دستگاه بخور مرکزی

دستگاه بخور مرکزی گران ترین نوع دستگاه بخور است. این دستگاه به صورت مستقیم در واحد تهویه یا گرمایش محیط تعبیه می شود و به صورت گسترده رطوبت را به آن وارد می کند.

  • اواپراتور

در اواپراتور رطوبت توسط یک فیلتر مرطوب و عبور از آن وارد محیط می شود. این دستگاه ها از نوع مرکزی مقرون به صرفه تر اند؛ اما ویژگی منفی شان این است که تنها رطوبت یک اتاق را تامین می کنند. علاوه بر این از آنجایی که ممکن است رطوبت بیش از حدی تولید کنند، می توانند برای افراد مبتلا به آسم مشکل ساز باشند.

  • دستگاه بخور پروانه ای

در این دستگاه دیسک های چرخشی که با سرعت بالا کار می کنند، رطوبت را تولید می کنند. این نوع از دستگاه بخور معمولا ارزان قیمت و گزینه مناسبی برای اتاق خواب کودک است؛ زیرا هیچ خطر سوختگی ای کودک را تهدید نمی کند. دستگاه بخور پروانه ای مانند اواپراتور ها تنها در یک اتاق کاربرد دارد.

  • بخارساز

در این دستگاه آب، گرم می شود سپس بخار آن به بخار سرد تبدیل و وارد فضای اتاق می شود. بخارساز ارزان ترین دستگاه بخور است و به دلیل خطر سوختگی ای که دارد برای کودکان مناسب نیست.

  • دستگاه بخور اولتراسونیک

در این دستگاه ها به جای الکتریسیته از ارتعاش برای تبخیر آب و تولید رطوبت استفاده می شود.

جمع بندی

همان طور که در طول مقاله گفته شد، دستگاه بخور برای سلامت و آبرسانی پوست و مو بسیار مفید است. همچنین به افرادی که مشکلات تنفسی یا آلرژی دارند کمک می کند تا بهتر تنفس کنند. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که دستگاه بخور تنها به بهبود و تسکین علائم بیماری کمک می کند و یک درمان خانگی است نه پزشکی. در صورتی که استفاده از این دستگاه ها سبب تشدید علائم بیماری شود باید استفاده از آن را متوقف و به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله سعی کردیم درمورد خواص دستگاه بخور، نکات مهم در حین استفاده و انواع آن مطالبی را ذکر کنیم.

انواع دستگاه بخور در سایت آرانیکا که به طور تخصصی در حوزه لوازم آرایشی و بهداشتی مراقبت از پوست و مو فعالیت می کند، موجود اند و شما می توانید با مراجعه به آن دستگاه مورد نظرتان را بررسی و در صورت تمایل خریداری نمایید.